Vineri, 2018-04-27, 0:06 AM
Gazeta de Grajduri !
Principală | Înregistrare | Logare
Meniu
Categoriile secţiunii
Stiri noi [8]
Stiri vechi [11]
Invatamant [1]
Reclama
Buna ziua iasi
Arhiva materialelor
Meteo
Horoscop
Parteneriat

Pentru cei interesati de un parteneriat cu noi,click pe imaginea de mai sus pentru a vedea detaliile ! Va multumim!
Principală » 2012 » Septembrie » 8 » Colonia criminalilor
2:02 PM
Colonia criminalilor
Colonia criminalilor


Padurea din comuna Grajduri adaposteste 300 de criminali fara discernamant. 

Spitalul in care se gasesc acestia nu are paza specializata, iar personalul care ii supravegheaza este insuficient * cei mai multi dintre bolnavii cu probleme psihice de aici vor ramane pentru totdeauna in custodia statului * reinsertia lor sociala sau familiala este de nerealizat * lipsa unui sistem medicosocial care sa urmareasca acesti bolnavi duce mai intotdeauna la revenirea comportamentului deviant si aparitia de noi victime

In cinci baraci imprejmuite cu garduri cu sarma ghimpata, aruncate intro poiana din padurile comunei Grajduri, 300 de bolnavi psihic, majoritatea cu crime la activ, isi ispasesc pedepsele in spitalulpenitenciar din Padureni. In acest salas al nebuniei, 300 de vieti se irosesc intre pocainta, speranta si abandon. Costelivi, cu privirile sticloase sau apatice, bolnavii de aici nu au nici o sansa de asi mai schimba cursul destinului. Stigmatul faptelor lor ii urmareste la fiecare pas, iar sansele de reabilitare sunt inexistente. Din spitalul de psihiatrie de maxima siguranta ies foarte putini, iar cei care trec de portile sanatoriului sunt condamnati la un sfarsit tragic. Toata putreziciunea din judetele Moldovei si cruzimea unor minti bolnave este adunata dupa gardurile de sarma ale spitalului de psihiatrie din padurea de la Padureni.

Inainte de a ajunge in acest salas al nebuniei, luam in masina un om deal zonei care se ofera sa ne ghideze pe drumurile proaspat pietruite, pana la spital. "Pe vremuri se gaseau morti prin padure, ca plecau nebunii si padurea ii prindea. Chiar eu am gasit unul odata. Murise pe la moara. De cand cu Covali, ( n.r. Toader Covali, criminal internat la Grajduri, unde sia ucis amanta si o infirmiera, dupa care a fost trimis sasi ispaseasca pedeapsa in penitenciarul de pe Dr. Vicol)nu le mai da drumul la liber. Si nici nar avea unde sa se duca, pentru ca astia inchisi aici nau bani nici sa senchine. Inainte erau majoritatea barbati, dar acum este si un pavilion de femei. Sau inrait si femeile. Sa intors lumea, domnule. Auzi, sa se apuce de violat barbati! Cum au unii noroc! E prea multa saracie. Daca o sa mai continuie asa, o sa ajungem o tara de bolnavi psihic", trece omul de la una la alta. Intrarea, cu porti vopsite intrun rosu strident precum portile iadului, este primul loc in care luam contact cu pacientii spitalului. Ghereta portarului este dezmembrata bucata cu bucata de o trupa de nebuni. Pana in capatul aleii strajuite de copaci, unde se afla pavilionul administrativ, suntem salutati de vreo doua ori de nebuni caresi fac de treaba la o caruta de marfa, cu care acum cativa ani era transportata hrana. Acum, drumul prin padure a reusit sa fie pietruit, iar alimentele sunt aduse cu masinile unor firme de la Iasi.

30 de ani, asistent printre criminali

Cu fetele turtite de gratii, bolnavii privesc pierduti unicul peisaj cu care unii sunt obisnuiti inca din tinerete, de 20 de ani de cand sunt cazati in pavilioanelecelule. Asteapta ca poarta cu sarma ghimpata sa fie deschisa pentru a merge la biserica. E timpul slujbei de dimineata, iar vazduhul se umple brusc de tanguirile cantecelor crestine ale Teodorei Tuca Paunescu. Arar se mai poate vedea prin curtea spitalului trecand cate un asistent sau infirmier, iar tacerea care invaluie pavilioanele se aseamana cu linistea de dinaintea nebuniei. "Cu personalul stam foarte rau. Avem un mare deficit de personal la nivelul infirmierilor. Asteptam acea hotarare de Guvern care sa ne permita completarea personalului cu 20 de asistenti medicali si 10 muncitori de supraveghere. Cei care stau intrun contact nemijlocit cu bolnavii sunt infirmierii sau ingrijitorii. Camasa de forta se foloseste rar impotriva pacientilor. Nu avem nici macar camera de izolare a bolnavilor, pentru ca principala noastra arma este medicamentul si atitudinea comprehensiva, calma, dar ferma. Peste acestea sa insistat sa se faca si o terapie spirituala, si sa construit biserica", ne spune Dorin Chira, directorul spitalului. La intrarea in pavilionul 3 se isca deodata miscare. Pacientii ies pe poarta pavilionului 3 si, incolonati la comanda unui infirmier, se duc spre biserica. "Iertatima", spune unul dintre ei iar altuia i se lumineaza fata cand il vede pe asistentulsef Dan Disteanu. "Sa traiti! Cand plec acasa?", intreaba acesta. "Mai ai, mai Paule, vreo cativa ani de stat la noi. Dar ii faci repede si pleci. Hai, dute la biserica, poate te mai luminezi", spune asistentul. Dupa cei parcurge cu privirea o clipa, adauga. "Au trecut 5 cu crime"... "Toti intreaba cand pleaca acasa, dar poate casa lui nu mai e. Libertatea insa e un atribut uman, asa ca atunci cand pot fi lasati afara, se conving singuri de cruda realitate la care viseaza in tot acest timp cat stau aici. Cand sa desfiintat sectia de la Raducaneni iau adus pe toti aici. Sunt multi pe care nui mai ia nimeni. Asistenta sociala face tot timpul adrese catre primarii, dar multi continua sa ramana aici. Am avut recent un bolnav cu care am mers acasa la mama lui, la Miroslava. Femeia, in varsta de 80 de ani, nu a vrut sal primeasca acasa, chiar daca nu la vazut de 17 ani. A spus ca nu a respectato si ca a facuto de ras. Pacientul are 50 de ani. A incercat sasi induplece mama ca are stransi niste bani si ca o poate ajuta, dar maicasa ia spus ca nu are nevoie de el. Sa intors plangand la spital. Nu avem ce face cu el, unde sai dam drumul? Sunt cazuri din astea, asa cum sunt in viata", nea spus Dan Disteanu, asistentul sef de la Sectia Grajduri, angajat al acestui spital de 30 de ani.

Spitalul de la PadureniGrajduri este singurul din tara care asista pacienti cu fapte penale la activ si impotriva carora sa dispus masura tratamentului psihiatric

Oameni care raman in custodia statului

Cel mai vechi pacient al spitalului este internat din 1993. Prezinta tulburari in dezvoltarea mintala si a fost condamnat pentru omor. Faptasii celor mai mari crime care au zguduit Moldova si au tinut prima pagina a ziarelor sunt adunati acolo, la Sectia GrajduriPadureni a Spitalului "Socola". "Fata asta, care a ucis un preot in Franta, a urmat un tratament, iar cand a plecat acolo nu la mai urmat. Acum, la noi incepe sasi revina. Problema se pune: ce o sa facem cu ea dupa ce termina, ca de altfel si cu celelalte bolnave? Multe dintre femeile internate la noi sunt pensionare. La antipozi vorbim de cei mai mici pacienti. Copilul care sia omorat mama si bunica sta la noi foarte bine. E tanar. Are doar 18 ani. Taicasau, care e marinar, a fost pe la noi cand a venit dintro cursa si pleaca inapoi pe mare inca vreo 6 luni. Nu stiu daca o sasi mai ia baiatul de aci. Cine siar mai lua acasa un membru al familiei cand acesta tia ucis mama si sotia? utia sunt oameni care raman in custodia statului", ne spune asistentul sef.

Majoritatea celor internati la Padureni au ajuns acolo pentru crima, tentative de omor si alte violente, in marea lor parte infractiuni asupra persoanei. In cele 5 baraci de la spitalulpeninteciar au fost adusi bolnavi psihic din toate judetele Moldovei. Capacitatea Spitalului de Psihiatrie este de 220 de locuri, dar internati sunt 300 de bolnavi psihic. "Toti sunt condamnati. Din cele 4 spitale din tara, spitalul de la Padureni este singurul care asista pacienti care au comis fapte penale si impotriva carora sa dispus masura tratamentului psihiatric. Din 6 in 6 luni, toti pacientii internati sunt revazuti de judecator si se face o noua expertiza la Institutul de Sanatate Mintala, iar comisia isi formuleaza opinia pe care o prezinta instantei. La fiecare pavilion exista perimetru asigurat cu gard de peste 3 metri, geamuri cu gratii si lacate. Accesul in fiecare pavilion se face controlat. Am reusit sa montam si camere video intrunul dintre pavilioane si dorim sa extindem acest sistem la nivelul tuturor celor 5 pavilioane, dar si la pavilionul de admisie, in care tinem bolnavii pana li se stabileste tratamentul", nea declarat Dorin Chira. Toate aceste masuri au fost luate dupa crimele abominabile pe care Toader Covali lea comis in incinta spitalului. Tot dupa ce sistemul de detentie si tratament a fost schimbat, nu sa mai inregistrat nici un caz de bolnav care sa fie gasit mort prin padurile din jur.

La fiecare pavilion exista perimetru asigurat cu gard de peste 3 metri, geamuri cu gratii si lacate

Carol al Romaniei, internat in pavilionul 3

Spitalul a fost construit in 1965. Initial la Padureni a fost o unitate militara care sa relocat, iar pavilioanele au fost preluate pentru a fi tratati pacientii cu probleme psihice care au comis fapte penale fara discernamant. In anul 2005 sa facut reabilitarea tuturor constructiilor, singurul care nu a beneficiat de lucrari fiind chiar pavilionul administrativ. "Cei 300 de bolnavi stau in 5 pavilioane mari, cu tarcuri interioare, unde ies la joaca. Din cele 5 pavilioane, unul este destinat femeilor. In urma evolutiei psihice, daca starea permite sa presteze o munca la semiliber, ii lasam pe unii dintre ei sa lucreze. Am avut un atelier de pictura in care aveam doi bolnavi talentati, dar dupa plecarea lor am inchis atelierul. Mai avem un punct gospodaresc si un atelier de tamplarie. Urmarim sa vedem ce abilitati sunt in sistem inchis, dar nu poti sa le dai sula sau ciocanul, pentru ca sunt imprevizibili. La Socola sau la penitenciar se intampla ca unii dintre cei izolati sa mai aiba si copii. La noi, nu. Barbatii se intalnesc cu femeile doar la biserica si la casierie. Intre bolnavi exista respect datorita regulamentului spitalului. In pavilioanele de barbati, cand se mai aprinde vreunul, intervenim, pentru ca altfel se strica toata treaba. Nu poti sai lasi... Mai mult, la noi nici nu exista termenul de invoire. Nu este voie cu telefon mobil. Daca au de vorbit cu cineva, avem telefon fix. Vizite primesc in pavilion sau afara. Aici au o biblioteca, joaca table, sah sau tenis de masa. Cu toate pacatele lor, sunt inca oameni. Au dreptul la vot ca orice om, la cultura sau spovedanie", ne spune asistentul sef.

Dreptul la corespondenta este respectat cu sfintenie pentru fiecare dintre bolnavi. Postasul vine in fiecare zi, iar pachetele sunt controlate, sa nu existe cutite sau alte obiecte contondente. "In urma cu cativa ani, unul dintre pacienti a facut reclamatii la mai multe institutii si neam pomenit cu controale pe cap. In reclamatiile lui, bolnavul spunea ca e Carol al Romaniei si ca are de luat un castel si niste averi, dar nu poate, ca il tinem noi inchis. La inceput sau dat curs halucinatiilor lui si au venit cateva inspectii, dar dupa aceea sau lamurit cu cine au dea face", ne spune asistentul sef. Deoarece multi dintre pacientii de aici nu mai au rude, bolnavii care decedeaza in spital sunt ridicati de Medicina Legala. Dupa ce li se fac autopsii, nu mai stie nimeni ce se intampla cu acestia.

Misionarul de la spitalul Padureni

Pentru hrana zilnica a unui bolnav internat la sectia de la Padureni, statul cheltuie 10 lei. E o suma mica, este de parere conducerea spitalului. "Exista un proiect de marire a acestei sume la 13 lei. Pentru ca hrana bolnavilor sa fie una mai consistenta, pentru a suporta tratamentul medical, in incinta spitalului avem si o gradina, iar productia se duce toata la blocul alimentar. Cultivam de regula zarzavat, pentru ca piata este foarte departe de noi. O problema importanta este insa apa potabila. Chiar daca avem 3 chesoane, cand e seceta, nu avem apa. Depindem de panza freatica. Nu avem canalizare si apa potabila", a mai spus Dorin Chira.

Toti bolnavii de la Padureni sunt incadrati la 114 (n.r. articol din Codul Penal in care sunt incadrate faptele fara discernamant). Singurii lasati acasa sunt cei care intrunesc conditiile articolului 113, unde se face dovada faptului ca bolnavul poate continua tratamentul. In privinta tratamentului ce le este aplicat bolnavilor de la Padureni, acesta este unul clasic, cu neuroleptice si sedative. "Reactii de heteroagresivitate sunt cel mai des intalnite in perioada de ajustare a tratamentului si pana ce pacientul se obisnuieste cu mediul. Cand sunt zmei care incep sa se impuna, avem metode prin care ii potolim. Sunt semne previzibile ale inceputului unei reactii, pentru ca bolnavii nu incep deodata sa urce pe tavan. Cand incepe sa fie unul mai vioi, se intervine. Dupa ce se rezolva nucleul patologic, delirul, halucinatiile, si bolnavul are constiinta faptei si a bolii, apar trairi usor negative cu privire la soarta lui, la ce sa intamplat si ce a determinat comiterea faptei. Dimensiunea spirituala este exprimata la nivelul fiecarui pacient. Sunt bolnavi care intreaba singuri unde e parintele. Suna ca vor sa fie lasati la biserica pentru ca asa au venit ei de acasa, cu acea incarcatura religioasa, iar altii siau gasito aici. Nu slujba in sine ii atrage, ci discutia cu preotul, care este foarte benefica. Pe langa pastile si tratament, le trebuie si consiliere, o vorba, o mangaiere. Preotul misionar reuseste sa faca aceasta comuniune cu bolnavul", a spus asistentulsef.

Sectia de la Grajduri exista ca vina a societatii

In randul bolnavilor, persoane cu studii superioare sunt putine. Majoritatea dintre pacienti au studii primare sau scoli speciale. "Problemele de dinaintea faptelor apar din cauza nivelului ridicat de stres social. Tocmai de aceea, dintre bolnavii care ies din spital dupa ce tulburarile psihice sau ameliorat si au capacitatea de reinsertie sociala si familiala, multi ajung din nou aici, din cauza stresului. Datele care ajung la instanta sunt ingrijoratoare. Multi dintre bolnavii externati sunt rejectati de familie. Spitalul asista cazuri care ar merita sa fie preluate in asistenta unor centre medicosociale. Legea sanatatii mintale prevede ca autoritatile sa ia masuri in cazul acestor persoane, dar acest lucru nu se intampla. Pentru detinutii care ies de pe poarta penitenciarului exista un sistem de probatiune. Pentru cei care ies de la noi nu exista nici un sprijin", a declarat Dorin Chira. Potrivit acestuia, din momentul in care bolnavii de la Grajduri ies afara, acesti oameni sunt terminati, in primul rand din cauza lipsei de implicare a sistemului de asistenta sociala care trebuie sai supravegheze pentru a preintampina derapaje, or acest lucru nu se intampla. "Mai mult, cand pacientii nostri revin in societate, aceasta ii stigmatizeaza. E nebun! I se pune aceasta pecete si gata. Majoritatea bolnavilor de aici, in proportie de 70 la suta, provin din mediul rural. In comunitatile rurale, bolnavul e stigmatizat din capul locului. Daca cineva iar urmari de la poarta spitalului nu ar mai fi recidive. Boala este in principal cea care recidiveaza. Daca tratamentul nu este continuat, aceasta se duce de la capat. Nu poti sal tii pe bolnav inchis o viata. Poate starea lui se imbunatateste. I se fac niste hartii si iese pe poarta afara, dar unde mananca diseara, unde doarme peste noapte? Nusi ia nici unul medicamentele in canalizari. Cu toate astea, nu poti obliga familia sai ia acasa. Din pacate, situatia din tara se reflecta asupra pacientilor, si la noi, si la alte spitale", conchide asistentul sef Dan Disteanu. (Nelu Paunescu)
Categorie: Stiri noi | Vizualizări: 833 | Adăugat de: Grajduri | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Cautare in site
Curs valutar
EUR : 4.3535 RON ( +0.0000) USD : 3.2524 RON ( +0.0000)
Convertor Valutar
PC Troubleshooting Convertor Valutar
Convertor valutar
Suma:
Conversie:
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Calendar
«  Septembrie 2012  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Jocul zilei
Discutii